Kuusenkerkkäjuoma ja raparperi-mansikkamehu


...Ajatukset tulevat "painoon" jälkijunassa, mutta minkäs teet. Kun on poutaa, aika menee pihalla. Nyt sataa, joten täräytetään eetteriin yksi vanha aihe ja tekonen.

Oletko sinä koittanut uuttaa juomaa kuusenkerkistä? Minä tein ensimmäistä kertaa ennen juhannusta ja tykkään kyllä. Lasin pohjalle hieman valmista kuusenkerkkäjuomaa ja loput vissyä. 

Tavoitteenani oli kerätä litra kerkkiä, mutta hidasta tuo mokoma kerääminen oli, saalista tuntui kertyvän niin hitaasti. Puoli litraa keräsin (maanomistajan luvalla siis) ja siitä määrästä juomaa tein. Kerkät kattilaan, kiehuvaa vettä päälle, sitruunahappo ja inkiväärin pala joukkoon ja odottamista vuorokausi. Seuraavana päivänä juoman siivilöinti ja sokerin lisäys. 

Kuusenkerkkä näyttää olevan oikea terveyspommi, sisältäen paljon mm C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kehon ja elimistön "ruostesuojanakin", metsien vihreänä kultana sitä näytetään tituleerattavan. 

Maistoin yhtä kerkkää jo kerätessäni, kyllä niitä voi siltäänkin syödä. Tulisiko noita sitten salaattiin laitettua...Uskaltaisinko luvata kokeilla... Noh, juomassa menee ainakin. Teen kyllä ensi kesänä uudelleen tätä terveysjuomaa, sokerin taidan korvata vaikkapa hunajalla. 

Raparperista tein piirakan ja hillon lisäksi myös mehua. Lisäsin keitokseen mansikoita ja mustaherukalehtiä ja avot, Matami Mimmin taikajuoma tuli valmiiksi. Ihan huvittaa nämä omat keitokset, mutta tuleepahan kokeiltua ja hei, ovat ainakin lisä- ja säilöntäaineettomia!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tryptofaani

Lauantai-illan puuhaa

Mustikoita ja mielenterveyttä metsästä