Tryptofaani

Sivusin ajatuksissani tryptofaania ja sen hyötyjä. Kirjoitanpas tiedoistani siitä jotain... Tryptofaani on siis aminohappo, ihmiselle välttämätön aminohappo. Osaa aminohapoista ihminen pystyy itse muodostamaan ja osaa ei, tryptofaania ihminen ei kykene valmistamaan, joten se on saatava ravinnosta. 

Tryptofaanista muodostuu elimistössä melatoniinia ja sitä kautta aiemmassa tekstissäni viittasinkin tryptofaaniin ja uneen. Aminohapoista tryptofaani on unta edistävien aineiden, kuten serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Se rauhoittaa hermostoa ja aivojen toimintaa.

No mistä sitä tryptofaania sitten saa? Kalkkunasta, kanasta, maidosta, kananmunasta, pähkinöistä, manteleista, soijatuotteista, omenasta, luumusta, kaakaosta, lehtikaalista, kirsikoista, kaurasta... Eli kyllä hyvä iltapala muodostuu esimerkiksi lautasellisesta kaurapuuroa, muutamasta leikkelesiivusta kalkkunaa, huuhdeltuna vatsaan vaikkapa maidolla tai hyvällä kaakaolla. Jälkiruuaksi pari luumua tai kirsikkaa. Iltapalan on oltava riittävän runsas, jotta nälkä ei herätä yöllä. Aamuun saakka on jaksettava ilman valtavaa nälän tunnetta. Toki päivän mittaan on jo syötävä riittävästi ja tasaisesti niin, ettei ilta mene jääkaapilla, koska päivä on mennyt vailla ravintoa. 

Puuro on hyvä ateria, kun sen tekee ruis- tai kaurahiutaleesta, antaa hautua kunnolla ja yhdistää siihen kunnon täytteet eli raejuustoa, voisilmä ja useampia marjoja. Ja kyllä pitää nälkää niin päivällä kuin illallakin! Namskis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lauantai-illan puuhaa

Mustikoita ja mielenterveyttä metsästä