Unesta...


Uni on aivojen aikaa.

Tahdotko lisää energiaa, tehoja treeneihin, hyvän mielen sekä terveemmän kehon? Tätä kaikkea saat nukkumalla! Kultaisessa hyvinvointipyramidissa on uni, liikunta ja ravinto. Niistä kaiken perustana on kuitenkin uni! Jos ei ehdi liikkua, sitä voi korvata syömällä paremmin ja päinvastoin. Mutta jos ei ehdi nukkua, ei jaksa liikkua ja ruokailutottumukset usein muuttuvat epäterveellisimmiksi. Kun uni on hyvää, aivot palautuvat ja toimivat optimaalisesti, muisti, keskittyminen ja oppiminen toimivat ja myös tapahtuvat. Lisäksi uni on aineenvaihdunnan päällikkö ja säätää kehon kaikki toiminnot hormonitoiminnasta aineenvaihduntaan. 

Nukkuminen on paras tapa pitää niin fyysinen kuin henkinen vastustuskyky korkealla. Uni määrittelee myös sen, onko treenistä hyötyä. Uni vahvistaa kehittymistä ja opittujen liikeratojen muistijälkiä aivoissa. Lihasvammat -ja vauriot myös vähenevät, korjaantuvat. Nukkuessa tapahtuu myös palautuminen eli kehon energiavarastojen täydentyminen. Nukkuessa tapahtuu kehittyminen!

Puolestaan jos mietitään huonon tai riittämättömän unen vaikutuksia, niitä ovat psyykkisen suorituskyvyn ja oppimisen huonontuminen, stressinsietokyky huononee eli ”pinna ei vain pidä”, insuliiniherkkyys laskee, jolloin keho on muuttunut vastustuskykyiseksi insuliinille eli insuliini ei toimi kropassa enää kuten pitäisi, eli siis alenna verensokeria. Immuniteetti heikkenee, jolloin saatetaan olla jopa matala-asteisessa tulehdustilassa. Väsyneenä tulee näläntunne, jolloin saatamme syödä 300-400 kcal enemmän kuin pitäisi. Lisäksi keskivartalolihavuus on yleistä ihmisellä, jolla uni on ollut pidempään heikkoa, myös kipuoireyhtymät ovat pidemmällä ajalla mahdollisia.

Tuon kaiken pystyn itse huomaamaan omassa arjessani, jos nukuttu yö menee vihkoon, on moni muukin asia päivän mittaan vinossa. Ei ole voimia tai innostusta tarttua asioihin, liikkua tai syödä totutun mukaan. Koko muikkeli vetelöityy!

Siispä arvostetaan unta! Ulkoillaan ja liikutaan päivän aikana riittävästi, ajoitetaan ruokailut pitkin päivää niin, että vireys pysyy päivän ajan korkealla ja iltaa kohti väsymys saa normaalisti lisääntyä. Vältetään liian myöhäisiä iltatreenejä, (huom! huom! tosi tärkeä seikka, kerronpa toisen kerran mitä tapahtui allekirjoittaneelle...) ja totellaan väsymystä eli mennään sänkyyn silloin, kun keho kertoo väsymyksestään. Valmistellaan hyvä uni oikealla ravinnolla, (no siitäkin tuli mieleeni juttu, eli palataanpas myöhemmin tryptofaaniin ja mitkä elintarvikkeet sitä sisältävät...) suljetaan älylaitteet, luetaan, rauhoitutaan ja rentoudutaan!

Mielestäni tärkeää on myös makuuhuoneen sopiva lämpötila, viileä lienee kaikille parempi. Ihanat, puhtaat lakanat tuovat myös lempeän unen. Kaupoilla on myös ”unisukkia”, jotka tuoksuvat joko kamomillalta, laventelilta tai vaikkapa eukalyptukselta, minusta ne ovat ihania, kokeile sinäkin!

Varaa ihmeessä nukkumiseen tarpeeksi aikaa, ennakoi illan kuviot ja seuraavan päivän valmisteltavat askareet niin, että uniaikaa jää riittävästi, se on oikeasti tärkeää. Univaje on kuin toimisi humalassa, sen me kaikki tiedämme. Unettomia öitä tulee jokaiselle, mutta se ei saisi olla se pysyvä tila. Hyvän unen saamiseen kannattaa omin nokkineen tehdä kaikki voitava, ja jos sekään ei auta, apua on syytä hakea. Ihmisen ei kuulu olla väsynyt. Eikä varastoon voi nukkua.

Ulkoillaan, liikutaan, pyritään syömään järkevästi, ratkotaan ongelmat ja murheet, jospa silloin uni tulisi. Kuitenkaan hyvä ja riittävä uni eivät ole itsestäänselvyyksiä, pääasia, että tarpeen tiedostaa, pyrkii nukkumaan riittävästi ja tekemään asioita sen eteen, että unta saisi itselle sopivan määrän ja kokisi olonsa pirteäksi, palautuneeksi ja levänneeksi. Valot pois ullakolta noin 7-9 tunnin ajaksi! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tryptofaani

Lauantai-illan puuhaa

Mustikoita ja mielenterveyttä metsästä